ארנונה היא מס חובה המהווה נטל כלכלי על כל משפחה וכל עסק. על אחת כמה וכמה כשמדובר ביחידים ומשפחות עם מוגבלויות. החוק מספק הנחות משמעותיות בארנונה לאנשים עם מוגבלויות.
לפניכם מאמר קצר וברור אודות תנאי הזכאות להנחות וכיצד ניתן להגיש בקשה לקבלת הנחה בארנונה לנכים.
מי זכאי להנחה בארנונה?
- אנשים המוכרים על ידי המוסד לביטוח לאומי כבעלי נכות כללית עם דרגת אי כושר של 75% ומעלה זכאים להנחה משמעותית בארנונה. ההנחות בארנונה של עד 80% זמינות לאנשים עם דירוג נכות של 75% ומעלה (מקבלי קצבת נכות נוכחית או גמלאים שקיבלו בעבר קצבת נכות). ללא הגבלה על שטח הדירה.
- אזרחים ותיקים המקבלים קצבת אזרח ותיק שטרם קבלת קצבת האזרח הוותיק נקבעה להם, מטעם המוסד לביטוח לאומי, דרגת אי-כושר השתכרות של 75% ומעלה. עשויים לזכות להנחה בגובה של עד 80% ללא הגבלת שטח הדירה (*בתנאי שהנחת האזרח הוותיק אותם הם מקבלים, גבוהה יותר)
- המוכרים על ידי המוסד לביטוח לאומי כבעלי נכות רפואית של 90% ומעלה עשויים גם הם להיות זכאים להנחה של עד 40% ללא הגבלת שטח הדירה
- הורים, אפוטרופוסים חוקיים ומשפחות אומנה של קטינים עד גיל 18, או אפוטרופוסים למבוגרים עם מוגבלויות – יכולים לקבל הנחה בארנונה אם הנכס משמש למגורי הנכה – גם אם הדירה רשומה על שמם ולא על שם הנכה.
- הנחה לנכים נפגעי פעולות איבה – נכה בדרגת נכות 10% עד 19% – זכאי להנחה במיסי הארנונה כשאת גובה ההנחה קובעת הרשות המקומית גם לפי צפיפות הדיור וגם ועל פי רשימת זכאים אותה מעביר, אחת לשנה, הביטוח הלאומי לרשויות המקומיות. מי שדרגת נכותו 100% מיוחדת זכאי להחזר נוסף, עבור שנת המס השוטפת, של 40% על תשלומי הארנונה ששילם לאחר ההנחה.
חשוב לדעת: ההנחות בארנונה אינן ניתנות אוטומטית. לצורך קבלת הנחה יש להגיש בקש לרשות המקומית.
גובה ההנחות בארנונה לאנשים עם מוגבלויות
ההנחה בגובה הארנונה מהווה הטבה כלכלית משמעותית, ובמיוחד לזכאים המתמודדים עם שלל אתגרים נוספים עקב מוגבלויותיהם. ההנחה בארנונה השנתית לאנשים עם מוגבלויות עשויה להגיע עד לגובה של כ- 80% – לזכאים אשר נקבע להם דירוג נכות של 75% ומעלה. הפחתה משמעותית זו זמינה הן למקבלי קצבת נכות נוכחיים והן לאנשים בגיל פרישה, שקיבלו בעבר קצבת נכות עם דירוג נכות מזכה. במקרים מסוימים ובהתאם למדיניות הרשויות המקומיות והנסיבות הספציפיות של מבקש ההנחה, יכולה ההנחה בגובה הארנונה להגיע גם עד 90%.
חשוב לדעת: הזכאות להנחה מותנית בכך שסכום הארנונה ישולם עד ה-31 בדצמבר של אותה שנה. במקרים בהם לא שולם מלוא סכום הארנונה עד לתאריך זה – לא תתקבל הנחה על הארנונה.
האם נתן לקבל כפל הנחות
- בדרך כלל אין כפל הנחות למעט במקרים חריגים במיוחד כמו במקרים של נכות עקב נפגעי פעולות איבה, שלצורך קבלת ההחזר הנוסף צריכים לפנות לאגף איבה, בצירוף אישור על התשלום (לאחר ההנחה).
- על מנת שלא לצאת מופסדים, חשוב לבדוק ברשות המקומית מהם הקריטריונים המזכים בהנחה הגבוהה ביותר. מאחר ושיעורי ההנחות בארנונה נקבעים על-ידי הרשויות המקומיות. אנשים עם מוגבלויות, שעבורם מתקיים יותר מתנאי אחד לזכאות, זכאים להנחה אחת בלבד מתוכם.
- במקרים בהם מתגוררים באותה דירה/בית (נכס) יותר מזכאי אחד – ניתנת הנחה אחת בלבד!
- במקרים בהם נגרמה החמרה משמעותית במצב הבריאותי או הרעה פתאומית ובלתי צפויה במצב החומרי, או במקרים של הוצאה כספית חריגה לצורך טיפול רפואי – ניתן להגיש בקשה להנחה בארנונה על בסיס "נזקקות". זו הנחה בגובה של עד 70% הנקבעת בהתאם למבחן הכנסות ומספר הנפשות בבית.
כיצד להגיש בקשה?
לצורך קבלת ההנחות בארנונה יש לפנות לאגף לגביית ארנונה ברשות המקומית ולמלא טופס לבקשת הנחה בארנונה. ישנן לא מעט רשויות מקומיות להן יש באתר האינטרנט שלהם טפסים להורדה ולמילוי, הניתנים להגשה באופן מקוון. אל טופס הבקשה יש לצרף את:
- המסמכים המוכחים את זכאותכם להנחה המבוקשת אותם ניתן לבקש ולקבל מהמוסד לביטוח לאומי. למשל: קביעת הנכות הרפואית, אישור על קבלת הקצבה ועוד.
- הוכחת בעלות על הנכס או חוזה שכירות, מסמכי זיהוי של יושבי הבית
- לעתים נדרשת גם הוכחת הכנסה.
- במקרים מסוימים, בהתאם לתקנות וכללי הרשות המקומית בה מתגוררים, ניתן לקבל הנחות רטרואקטיביות.
לסיכום, אם אתם, או אחד מבני ביתכם סובל ממוגבלויות מוכרות בביטוח הלאומי, חשוב שלא תפסידו את האפשרות לקבלת ההנחה בתשלומי הארנונה. על מנת להבטיח כי תקבלו את ההנחה המקסימלית מומלץ להיעזר בעורך דין לענייני ארנונה בעל ניסיון וידע בתחום